Welzijn & Gezondheid

Het welzijn en de gezondheid van de Leonberger

De L.H.C.N. houdt zich actief bezig met het welzijn van de Leonbergse hond in Nederland. Dit gebeurt o.a. door de ontwikkeling van het ras bij te houden middels inventarisatie van fok- en gezondheidsgegevens. Ook het verzorgen van informatie voor fokkers en (toekomstige) eigenaren behoort hiertoe. De commissie Fokkerijzaken is de groep leden van de L.H.C.N. die zich met deze zaken bezighoudt. De commissie heeft de volgende informatiefolders en formulieren ontwikkeld. Deze zijn via onderstaande buttons te downloaden in PDF-formaat.

 • Een gezondheidsinventarisatieformulier waarop de gezondheidsgeschiedenis van uw overleden Leonberger ingevuld kan worden. Voor het Leonbergse ras is het van belang dat bekend is welke afwijkingen vaker voorkomen. De L.H.C.N. kan daar het fokbeleid eventueel op aanpassen.
  Gezondheidsinventarisatieformulier
 • De commissie fokkerijzaken gaat langs bij alle nieuwe fokkers maar ook regelmatig bij de al ervaren fokkers. Bij de nestinventarisatie vullen het commissielid en de fokker samen het nestinventarisatieformulier in. Deze vragenlijst gebruikt de commissie om inzicht te krijgen in alle aspecten van de dracht, de geboorte en de eerste weken van de pups. De commissie kan de verzamelde informatie vervolgens bundelen en vaststellen of zich chronische problemen ontwikkelen of juist niet. Daarnaast kan de informatie helpen om in de toekomst gepaste adviezen te geven op basis van de ervaringen van de fokkers. We helpen elkaar op deze manier om de fok te verbeteren.
  Uitleg nestbezoek / nestinventarisatie
 • Een herplaatsingsformulier met vragenlijst voor de huidige eigenaar en een plaatsingsovereenkomst. Zie voor een toelichting en het formulier de pagina herplaatsing.

Onder de volgende buttons vindt u artikelen over:

De ontwikkeling van de pup tot volwassen hond

Leonberger Osteosarcoma Studie (Dec. 2021)

Fairfok, zo kies je een gezonde en sociale hond (RvB)

Heupdysplasie (RvB)

Chippen (RvB)

Basisreglement Welzijn & Gezondheid (RvB)

Onderzoek fertiliteit teven (Engelstalig; ILU 2011)

Gezondheidsonderzoek 2011

 

Leonberger Polyneuropathie (LPN1&2) en Leukoencephalomyelopathy (LEMP) zijn neurologische aandoeningen die een zeer negatief effect hebben op het welzijn van de Leonberger en die er voor zorgen dat de Leonberger op jonge leeftijd overlijdt aan deze aandoeningen. Aan de hand van een genetische test kan vastgesteld worden of de Leonberger deze aandoening heeft, waarbij bij LPN1 alleen Leonbergers met de mutatie D/D ziek worden. Bij LPN2 worden Leonbergers ziek met de mutatie D/N en D/D en bij LEMP met de mutatie D/D. Leonbergers met de mutatie LPPN3 D/D worden ziek.

Via onderstaande link kunt u het aanvraag formulier downloaden van de Universiteit van Bern. Let op! U dient eerst het formulier op uw eigen computer op te slaan alvorens het in te vullen.

Aanvraagformulier genetische test LPN1&LPN2&LPPN3&LEMP

Meer informatie over LPN vindt u hier:
LPN1&2

Hieronder vind u de link naar de film “Safeguarding Genetic Diversity in the Leonberger Breed” die in opdracht van de Internationale Leonberger Unie is gemaakt.
Het Behouden van Genetische Diversiteit in de Leonberger

Verder is veel informatie te vinden in boekje “Houden van Leonbergers”, met daarin opgenomen:

 • een rasbeschrijving
 • de Leonberger en zijn baas
 • socialisatie en opvoeding
 • voeding, gezondheid en huisvesting
 • waar en hoe koop ik een pup
 • wat kost een leonberger mij

Het boekje is verkrijgbaar via de L.H.C.N.-winkel.